Bilsemester – vad finns det att tänka på?

Det finns många fördelar med att semestra med bil. Bland annat går det att få med mycket packning till skillnad från på tåg eller flyg. Det är också härligt att kunna stanna till efter vägen och fika eller bada om vädret tillåter.

Att ta med bilen på semestern gör att själva resan blir en del av semesterupplevelsen. Någon slutdestination behöver egentligen inte finnas utan resan kan istället vara målet. Att stanna vid en camping eller hotell och hyra en stuga eller betala för ett hotellrum gör resan bekväm. Den som trivs i tält kan minska på kostnaden för boendet eftersom camping i naturen är ett billigt alternativ. För att inte behöva vara orolig för att bilen ska bli stulen finns det smarta spårsändare från Northtracker att installera i bilen som stöldskydd. Bilen går då att spåra genom en gps-tracker. Om bilen lämnar den angivna säkerhetszonen får du ett larm om det.

Planera bilsemestern

Först och främst gäller det att fundera på vilka platser som ska besökas under bilsemestern. En barnfamilj planerar förmodligen resan annorlunda än ett par utan barn eller kompisgänget. Är det vandring i ödslig vildmark som lockar eller är det partyhäng?

Gör också en budget för semestern. Det är inte roligt att inse att pengarna på kontot är slut flera dagar innan nästa lön kommer in. Särskilt inte under en semester då nudlar och havregrynsgröt inte är det som lockar. Se till att spara pengar varje månad på ett särskilt semesterkonto för att ha råd med lite guldkant på semestern.

Planera hur lång sträcka ni ska köra under semestern och beräkna sedan kostnaden för bensin utifrån gällande bensinpris. Bestäm vilka hotell eller campingplatser ni ska stanna på och ta reda på kostnaden per natt. Matkostnaden beror på hur många restaurangbesök det blir och det kan löna sig att bo i en stuga med kök eller på en campingplats där det går att laga egen mat.

Att semestra i Sverige är ett mysigt sätt att upptäcka nya städer och sevärdheter. Passa på att besöka museum, vacker natur och mysiga små städer. En resa ner till kontinenten ger ytterligare möjligheter att hitta nya semesterpärlor.

Här finns en behändig lista du kan tänka på:

  • Planera plats
  • Budget
  • Sträcka