Bra att ha med sig på campingen

Det bra att ta med sig gasolkyl när man är på camping, men vad mer är det smart att ta hänsyn till när det vankas husbilssemester?

 

När man ska ut på campingsemester, i Sverige eller ut i Europa, finns det en del att tänka på. Som att ha med sig en smart gasolkyl från Elkatalogen och dessutom har läst på vad faciliteter som finns på campingen en ska till.

 

I Sveriges Radio sammaställs lyssnares tips angående campingsemestern enligt följande: tänk noga på vad du behöver ha i packningen så du inte glömmer något viktigt, se till att ha rätt utrustning och dubbla uppsättningar av vissa saker som är avgörande, välj en bra tältplats.

 

1 000 mil ute på vägarna med husbilen

 

 

I en artikel i tidningen Metro går det att läsa om ett par som campar lite utöver det vanliga. De reser nämligen runt med husbil i ett halvår och lockas båda av friheten och kravlösheten med just husbilslivet.

 

Paret har under sina 6 månader ute på vägarna, åkt mer än 1 000 mil med sin kära husbil. De ägnade all sin tid åt att se nya platser och cykla samt geocatcha. Deras tips för den som ska ut på husbilssemester, förutom att se till att någon håller reda på ens post när man är borta, är: att ha med sig en egen vattenslang till campingen man ska till, med ett antal olika anslutningar. Det går även att tanka vatten till husbilen med en tio liters vattenkanna, men det är ganska tung och inte lika behändigt som med en vattenslang.

 

Provkör och glöm inte att ta med detta på semestern

 

Andra tips paret ger är att provköra husbilen hemma innan man far iväg, att öva lite på backning och parkering så att det inte blir svårt när man väl är ute på vägarna. Det är dessutom viktigt att inte glömma silvertejpen, den universella lösningen på det mesta som går sönder. Detta och några svarta sopsäckar är bra, de kan funka som provisoriska lagningar på det mesta. Sedan är det viktigt att känna lugnet, att inte planera för mycket och se till att husbilen är besiktad innan man åker. Kolla dessutom upp reseförsäkringen innan du drar utomlands, de första 45 dagarna ingår oftast i hemförsäkringen men det är bra att dubbelkolla så att det även gäller din försäkring.

 

Andra tips är att:

 

  • Kolla upp gällande trafikregler för respektive land.
  • Vid resa i Italien och Spanien ska utskjutande last baktill utmärkas med en stor röd/vit-randig skylt.
  • Tänk på att om du åker utomlands så har alla länder sina egna gasolflaskor, så det går inte att byta flaskor lika smidigt som här hemma i Sverige. Skaffa olika adaptrar som gör att du kan tanka gasol i andra europeiska länder.

 

 

För den som inte är så intresserad av att åka utomlands med husvagnen eller husbilen – eller för den delen tältet, utan vill hålla sin inom vackra Sveriges gränser, är tipset att läsa om Sveriges bästa campingar i denna artikel från damtidningen och magasinet Amelia. Här får du tips om havsbad, barvänliga stränder, näraliggande restauranger och klippor att hoppa ner i det blå från. Läs mer i artikeln som nämns ovan.