Fika på en båtresa i naturen?

Det tycks vara så att det våras för svenska småstäder, i alla fall när det kommer till turism. Men hur lockar man turister till småorter på ett kreativt och nytänkande sätt? Det är något många turistföretag grunnar på ute i vårt avlånga land.

ek trädDet finns många småstäder i Sverige och flertalet av dessa har både en vacker, gammeldags stadskärna och besöksvärda platser att ta sig en titt på. Men det är inte alltid gammelgården, äldre delar av en stad eller en anrik kyrka lockar till sig turism. Ofta behövs även nyare ställen och fräscha idéer för att fler ska vilja ta sig till staden en helg och verkligen spendera tid där.

Att göra i Östergötland

I Corren går det att läsa om hur turistföretag runt Kinda kanal och Linköping spånar för att locka dit besökare från hela världen. Några av idéerna som far runt är kanot och kajak för utländska besökare från främst Tyskland och Holland. Annat som utvecklas i området är tankar på att kombinera större upplevelsepaket för kunder som är där på affärsresor och möten. Varför inte lära dessa vad ”fika” betyder och innebär? Eller ta en långsam tur längs kanalen med sju sorters kakor och kaffe? Eller att paddla stående? Som en surfare men med åra och utan vågor. Lite mer exotiskt med andra ord. Fler förslag som nämns i artikeln är mörkervandring kring belysta träd på slåtterängar, gunga hänggunga på stranden, dricka fläderblomste och hembakat bröd. Sedan utvecklas idéer med övernattningar på olika platser längs med kanalen där slowfood och skridskor kan få vara en del av det hela. Samt spa, bastubad och isvaksdopp. Det är bara fantasin som sätter gränser.

För den som är intresserad av staden är det givetvis möjligt att bo och uppleva saker även där. För att finna passande boende är en idé att googla ”hotell Linköping” för att sedan se vad som uppkommer. På plats i staden är det anrika Stora torget en del värd att besöka, som till och med har varit i diskussioner huruvida det borde byta namn till ”Kärlekens Torg”. Mer om detta här.