Ren grill på semestern

Ett grillgaller kan vara svårt att få helt rent eftersom det blir en sotig beläggning som bränns fast av värmen. Men som tur är finns det gott om husmorstips på hur du på olika sätt får rent gallret.

 

I ett tidigare inlägg skrev vi om vad som är bra att ta med sig på camping. Bland annat gasolkyl och gasolgrill. Har du med dig en grill är även rådet att rengöra denna efter varje grillning. Men hur gör du det lättast?

 

Så får du rent gallret till grillen under sommaren

 

I denna artikel som går att hitta i Allers tipsas det om flera olika sätt att få rent grillgallret på. Några av tipsen är att rengöra gallret när det är hett och då borsta bort smutsen med en grillborsta. När du gör detta är det viktigt att skydda händerna ordentligt med handskar så att du inte bränner händerna i hettan.

 

Ta en halv lök och gnid in grillens galler. Det löser upp beläggningar och kommer ge en smak av lök nästa gång du grillar. Går lättare om grillen är lite varm – Expressen

 

 

Olja, såpa och ångtvätt för rent gallret

 

Andra råd är att olja in gallret före och efter grillandet för att få smutsen att släppa lättare och undvika rostskador. Man kan också tvätta av gallret med en ångtvätt, om man nu har en sådan. Sedan är det så att även såpa räddar gallret från envis smuts som bitit sig kvar. Du smörjer in gallret i såpa och lägger det i ugnen på 100 grader, sedan låter du gallret svalna innan du diskar det för hand för att få bort smutsen. Smutsen lossnar lätt. Samtidigt som du värmer gallret kan du rengöra ugnen med samma såpa.